Na svete je asi 200 vinárstiev, ktoré vyrábajú organické a naturálne vína a každý rok ich predstavujú na vinárskom festivale VinNatur v talianskej Vincenze. Slovensko zastupuje jediné vinárstvo – ORGANIC, ktoré vyrába biodynamické vína v Strekove od roku 2013.
Organické vína, ktoré na zahraničných trhoch hodnotia vysoko, na Slovensku poznáme málo. Tento rok chce vinárstvo ORGANIC naturálne vína, vyrábané jedinečnými postupmi bez tradičných chemických postupov, viac dostať na slovenský trh.
“Zorganizovali sme preto prvú ochutnávku vína v Bratislave a mali sme veľmi dobré ohlasy na naše orange a červené vína, ktoré degustovalo asi 30 pozvaných hostí,” hovorí pre Ženy v meste zakladateľ vinárstva Radovan Jurkovič.
Vysvetliť musí, ako vlastne majú vyznávači vína rozlišovať medzi bežnými, organickými a naturálnymi vínami. Konvenčné kúpite v každom obchode, je to víno, ktoré sa vyrába tradičnými technikami a s použitím pesticídov pri pestovaní viniča.
Organické vína už vo veľkej miere pridávanie chemikálií pri pestovaní a samotnej výrobe vynechávajú. Niektoré pestujú ekologický hrozno, ale vína už vyrábajú konvenčnou metódou, vrátane pridávania kvasiniek či siričitanov.
“U nás nielen pestovanie hrozna v biodynamickom vinohrade, ale aj výrobné techniky spĺňajú ekologické štandardy a výsledkom je prírodné víno. Celý proces teda zahŕňa ekologické pestovanie hrozna, ručný zber, fermentáciu na divokých kvasinkách a žiaden alebo len veľmi nízky výskyt SO2. Naše vína spĺňajú podmienky naturálnosti a dokonca aj S.A.I.N.S, čo znamená, že sú bez akýchkoľvek aditívov a pridanej síry,” vysvetľuje hrdo Radovan Jurkovič.
Na ochutnávke predstavilo vinárstvo ORGANIC päť druhov vín – 3 orange a 2 červené a podrobne vysvetľovali, ako sa naturálne víno pestuje. “Hrozno kvasí až 4 mesiace až pol roka na šupkách, bez pridania oxidu siričitého (SO2). Po vykvasení ručne dolievame do 228 L drevených dubových sudov, ktoré už boli viackrát plnené (staré 12-ročné dubové francúzske sudy) a do 500 litrovej keramickej amfory. Dozrievanie vína trvá minimálne 9-10 mesiacov, potom bez čírenia, bez stáčania, bez filtrovania, bez pridania SO2 sa nafľašuje,” hovorí s veľkou vášňou zakladateľ a pestovateľ vína Ján Kovács, keď jednotlivé vína predstavuje. Upozorňuje aj na ďalšie rozdiely v pestovaní.
“Nepoužívame pesticídy, herbicídy, umelé hnojivá ani meď. Vinič striekame bylinnými čajmi. Aj pre ostatných pestovateľ vín v Strekove sme občas čudáci, keď vinič striekame od tretej ráno, až do svitania, ako je predpísaný postup,” hovorí Ján Kovács. Vinárstvo ORGANIC vypestovalo vo svojom ekologickom vinohrade prvé víno na Slovensku bez pridania oxidu siričitého (SO2), tzv. prvé NSA (Non Suplhite Added) víno.